Hello Cupcake!

Ljust ute, äntligen säger jag bara. Äntligen är dagarna lite längre och energinivån lite högre! Aldrig tidigare har jag längtat så mycket efter ljusare tider som efter denna vinter. Att gå upp när det är kolsvart och komma hem när det är näst intill kolsvart igen har gjort mig totalt orkeslös och oinspirerad. Men nu när ljuset är tillbaka gör jag mitt bästa för att komma igen jag med såklart. Jag grundade rejält i veckan med att investera i en riktigt bra kokbok, nämligen Hello Cupcake av bakproffset Leila Lindholm! Jag behövde inte baka ett endaste dugg själv för att känna mig nöjd med min prestation. Bara att bläddra i boken och titta på alla fantastiskt fina bilder av bakverk dög fint för mig. Fast såklart blev följden även den att jag själv fick en enorm längtan efter att baka jag med. Inte så mycket av varan att knåda deg och mala mandel direkt, utan det är mer det där finliret jag är sugen på nu. Dagen idag har till exempel gått åt till att läsa otaliga recept på bra frosting och topping till muffins och tekniker på hur man får en perfekt knorr( eller swirl som det så fint kallas)med spritsen. Mycket givande sida i ämnet är förresten denna donna. Dessutom kände jag akut tvång att investera i massor av vackra pappformar, mumsiga strösel och diverse annat pynt och plotter. Allt samman ätbart förstås!  

 

 
 
En fin burk i glas att förvara alla vackra formar i hittade jag på loppis i stan. 35 kronor fick jag ge för den. Burken står framme i ett öppet skåp i köket. Ingen meningen med att gömma något så fint tycker jag. Samma rätt att vara framme och synas som en vacker tavla har typ!
 
 
Pynt har införskaffats lite här och där. Det finns dessutom massor av webshops på nätet som säljer hur mycket fint pynt som helst. Fast rätt dyrt kan det faktiskt vara, tyvärr. Som tur är har jag ett jättebra tips för att råda bot på just det problemet! Men det får jag visa er en annan gång.
 
 
 
Jag sa ju att boken var smäck med vackra bilder! Läs ( eller titta) den och ni är förtjusta i bakning innehållande pynt och plotter precis som jag är försjutton! 
 

Syjunta

För ett par veckor sedan förvandlades matsalen hemma hos mina föräldrar till pysselrum! Mormor kom med symaskin och andra tillbehör, jag med tyger och innerkuddar och mamma skulle sy om sina gardiner i köket. Under julen har vi haft röda kuddar i soffan och de blev jag alldeles fasligt trött på nu när vårljuset börjat komma tillbaka. Så det behövdes heltklart nya färgsprakade saker att fylla soffa och säng med och när jag tidigare i veckan kommit över båda vackra tyger och innerkuddar i dun billigt var saken klar. Här skulle det sys!

 

 

 

Alldeles perfekt att mötas upp och sy tillsammans. Det blir det roligare förstås men också bra för mig som behövde låna både symaskin och expertis av äldre generationen. Min mormor kan sy allt vad jag ber om! Och hon ska lära mig allt hon kan någon dag när vi får tid. Det blir trevligt det.

 

 

Jag sydde kuddar med både volang och mönstermatchning. Inte det lättaste att börja med kanske men det blev alldeles förträffligt bra faktiskt!  

Veckans bästa måltid

När vi var och handlade sist kom jag över en hel låda med champinjoner billigt. Perfekt i både grytor, på pizza och att göra soppa på förstås. Och soppa är precis vad jag gjorde här om dagen! I de flesta recept innehöll soppan både vitt vin och körvel. Sådant använder jag sällan i matlagning och hade således inget av det hemma heller. Så här kommer recept på min egen ihop knåpade variant på champinjonsoppa. Jättegod och enkel att göra är den också!

 

 Min champinjonsoppa

1 vitlök eller 1 klyfta(beror på vad ni har för sorts lök)

1 halv gullök

ca 500 g champinjoner

1 msk av valfri buljong(motsvarar en tärning)

2,5 dl crémé fraische och lika mycket grädde

salt, peppar, chiliflakes och torkade örter efter smak.

 

 

Hacka vitlök( jag hade tagit en gul lök också om jag haft det hemma) och svampen. Ner i en kastrull med rikligt med smör. Låt allt bli mjukt och utan stekyta. Slå på vatten och valfri buljong. Jag använde lantbuljong från Renée Voltair. Den är god och inte fylld med massa skit! Låt allt samman koka ihop sig i cirka tio minuter. Mixa bladningen grovt i en mixer/blender eller med stavmixer. Häll ner i kastrullen igen och på med grädde, crémé fraische, salt, peppar och lite chiliflakes för sting. Jag använde sedan en matsked torkade örter av sort timjan och oregano ( ta vad ni nu har hemma) för extra smak.

 

 
 
Jag sparade några av de mindre cahmpinjonerna till servering. Delade svampen mitt i tu och lät sjuda ihop med resten av soppan då det rdan var klar. Jag tycker nämligen det är godrae med lite tuggmotstånd i maten! Men det är ju valfritt förstås. 

 

 

 
 
Gott och enkelt. Prövas snarast!