Ska det vara så?

 
 

Den här videon både fascinerar och skrämmer mig. Filmen handlar om de sexuella trakasserier som kvinnor tvingas utstå varje dag och som förväntas gå obemärkta förbi oss. EverydaySexism är ett twitterkonto som ger kvinnor världen över möjlighet att dela med sig av sina egna berättelser och erfarenheter kring den vardagssexism de fått/får utstå. I dag har kontot ca 55 000 followers.

Något av det mest pikanta med videon är när kvinnan som är grundrare till Twitterkontot gör ett försök att läsa upp alla historier som kommer in på sidan i realtid. Det är helt omöjligt – Så många historier finns att berätta där ute. Fruktansvärt obehagligt och sorligt.

De flesta av oss (förmodligen alla) har någon gång varit med om det här. Ett busvissel efter sig på gatan, en nervevad ruta och några beklämmande ord från en förbipasserande bil, en hand på låret eller ett kläm på rumpan en kväll på krogen eller någon som klär av dig med blicken. Inte heller är det helat ovanligt att bli bemött med ett – spänn av förfan, jag skämtar ju bara! Eller ett – Du är så jävla sur och lättstött, lite skoj får du ju tåla, om man nu som kvinna skulle reagera på detta beteende med att säga ifrån! Kvinnor som säger ifrån åt någon som gör ett övertramp bestraffas ofta dubbelt för det. Då är man nämligen sur, lättkränkt eller överkänslig.

Vi förväntas acceptera den här typen av sexistiska trakasserier helt enkelt. Dagligen. Det är vardagsmat, bara så det är och något som förväntas gå obemärkt förbi oss.

Ska det vara så? Chimeforchange.com

• Kategori: • Taggar: chimeforchange.com, everydaysexism.com; • Kommentarer (0)

Kommentera här: